19. 12. 2023

Dopad obchodní síly (RIA)

4AM

Instalace architekta a člena 4AM Jaroslava Sedláka v olomoucké Výstavce Praktik, tematizuje nástroj RIA (Retail Impact Assesment). Mechanismus běžně užívaný a rozvíjený od šedesátých let minulého století dodnes v celé západní Evropě. V Česku nástroj neznámý a nepoužívaný.

(Retail Impact Assesment), dopad obchodní síly na okolí a okolní maloobchod. V Česku tento hodnotící a plánovací nástroj nikdo neznal, respektive pokud ano, byl pravděpodobně považován za relikt kontroly předchozího plánování a dohledu státu a nebyl aplikovaný. Každá následující stavba nadnárodního obchodního řetězce tak měla fatální vliv na podobu maloobchodu ve svém okolí, jehož následkům čelíme v zastavěném prostředí dodnes.

V rámci projektu proběhla dne 15. 12. 2023 přednáška, ve které autor rozebral tento mechanismus na příkladech Brna a moldavského Kišiněva. Instalace je k vidění ve výloze Praktik na adrese Švermova 5, Olomouc.

Výstavka Praktik je nezávislá a svobodomyslná olomoucká skorogalerie zaměřující se na architekturu s přesahy. Výstavním prostorem je výloha o objemu 2,85m3, která je neustále otevřená veřejnosti. Výstavním formátem je přednáška, dialog, hapenning nebo cokoli jiného v kombinaci se specifickou instalací. Výstavku provozuje a kurátoruje olomoucký ateliér Ertepl (Adam Lacina).