3. 11. 2023

TAJEMSTVÍ DOBRÉ NÁLADY

4AM

Místně-specifické zážitky, přednáška a workshop – série událostí s názvem Tajemství dobré nálady je výstupem projektu Iluze jistoty architektonického dua Kryštof Otto Fučík a Karolína Munková. Autoři pracují s tématem každodennosti a (ne)vědomých společenských vzorců, schovaných v estetikách, materialitách a mikrofenoménech námi obývaného prostředí. Brodí se širokou sítí souvztažností a významů, které se dotýkají našich pudů, kulturní indentifikace, společenských statusů, víry a v neposlední řadě marketingu a behaviorální ekonomie. Tyto jevy definují pojmem prostorové afirmace jako universální extrahované pocity, které s nezpochybňovanou samozřejmostí okupují naše každodenní životy. Pocity, narativy, estetiky, produkty – iluze jistoty, bez kterých by nám svět připadal jako zvláštní a nehostinné místo.

1. dějství 

Nedělní odpoledne Iluze jistoty
5/11/2023 – 16:00 – 20:00

Hospoda U Klimešů, Brno – Bystrc

Oslava každodenní reality a uspokojení naší potřeby emočních a prostorových afirmací ve specifickém prostředí brněnské hospody U Klimešů. Hospoda je prostředím množství narativů, které se zhmotňují v sérii místních zátiší a scén. Objevujeme je, s respektem si je osvojujeme a rozvádíme scénář souvislostí. Přijďte se vpít do atmosfér a situací, poodkrýt souvislosti a objevit zdejší Tajemství dobré nálady.

FB UDÁLOST

2. dějství 

Iluze jistoty s Josefem Mladějovským a metodou Scagliola
8/11/2023 – 19:00

Výloha na adrese Lidická 3, Brno

Uvedení do tajů imitací materiálů – konkrétně metody Scagliola, jejíž výrobu si společně názorně ukážeme. Promícháním sádry, pigmentů a lepidla vzniká “mramor”, který umělec Josef Mladějovský užívá ve svých dílech pro jeho specifickou estetiku a významovost. Tématem je samotné napodobování a imitace, ale i avantgardní estetika, dějiny umění, historie, víra a náboženství. 

V prostoru opuštěné výlohy budeme poodkrývat další vrstvy souvislostí a při společné meditaci nad důvěrně známými objekty a pocity doobjevíme Tajemství dobré nálady.

FB UDÁLOST


Kurátorka projektu Iluze jistoty: Šárka Svobodová
Vizuální identita: Bára Růžičková

Foto 1. dějství: Viola Hertelová
Foto 2. dějství: Karolína Munková

Program se koná díky finanční podpoře Ministerstva kultury a Státního fondu kultury České republiky.