4. 10. 2023

40 let TJ Tesla

4AM

Srdečně zveme na oslavy TJ Tesla, do kterých se kolektiv 4AM zapojil ve spolupráci s TERÉN – pole peformativního umění.

Program oslav bude probíhat po celý podzim tohoto roku – více informací ZDE.


__________________________________________________


V sobotu 7/10 oslaví TJ Tesla 40 let od svého založení. Během dne proběhne diskuze s architekty a dvě prohlídky haly se Šárkou Svobodovou, historičkou architektury, kurátorkou a zakládající členkou brněnského spolku 4AM/Fóra pro architekturu a média.

V rámci debaty s architekty Viktorem a Martinem Rudišem a Tomášem Jurákem jsme se budeme věnovat historii i budoucnosti sportovní haly z přelomu 70. a 80. let 20. století. Areál Tesla se do dnešních dnů zachoval téměř v původní podobě a nezbytné stavební zásahy, které jsou nutné z provozních důvodů, jsou prováděny citlivě s ohledem na jeho architektonickou kvalitu. I díky tomu je hala a bazén Tesla významnou součástí portfolia moderní architektury města Brna.

Součástí oslav je také výtvarný zásah autorek projektu Šárky Zahálkové a Elišky Říhové – Stojíme na okraji bazénu. Na místě proběhne průzkum dvou reportérek Lenky a Sáry, které spolu s natáčením štábem zachytí, kdo a co všechno s areálem souvisí a propojí na první pohled vzdálené skupiny jako jsou záchranáři, plavající veřejnost, kulturisté či architekti. Výsledný záznam poslouží jako základ pro podzimní sérii workshopů a závěrečných performancí,.