13. 07. 2021

Kuncovka – REFLEXE

4AM

V rámci nového projektu 4AM nazvaného MĚSTO/Fórum pro snesitelnější každodennost spolupořádáme během letních prázdnin akci/reflexivní workshop pro bývalé obyvatele ubytovny Markéty Kuncové 2 v Brně a aktivisty, kteří se soustřeďují na podporu lidí žijících v bytové nouzi.

Od února do srpna 2016 probíhala na zmíněné ubytovně intenzivní podpora obyvatel čelících útlaku ze strany majitele. Podpora se soustřeďovala na právní poradenství a sociálně psychologickou pomoc obyvatelům, kteří se zvůli majitele vzepřeli. Přímá akce kolektivu aktivistů v uvedených měsících byla cílena na posílení schopností bránit se útlaku a osvojení si mechanismů kolektivního vyjednávání.

Reflexivní workshop je zaměřen na sdílení zkušeností napříč aktivistickými kolektivy a přípravu metodických manuálů osvědčené praxe.

Hlavními organizátory jsou Jan Milota (IQ ROMA SERVIS) a Gaby Khazalová (Deník Referendum). Dokumentace: Tomáš Hlaváček (GUERILLA.film).

Akce je součástí projektu Housing problem in Central Europe after the transition of 1989, který je organizovaný šéfredaktorkou polského časopisu autoportret, Dorotou Leśniak-Rychlak, a finančně podpořen Mezinárodním visegradským fondem.