Barbora Šedivá

Kulturní manažerka, dramaturgyně a kurátorka

Zakládající členka sdružení 4AM/Fóra pro architekturu a média, od roku 2020 členka výboru Vašulka Kitchen Brno, kde aktuálně vede projekt zpracování audiovizuálního archivu a sbírky manželů Vašulkových. Od března 2021 působí i jako odborná asistentka a koordinátorka doktorandského studia na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně.


CV

V letech 2004 – 2008 aktívně působila jako členka kulturního prostoru A4 a Atrakt Art kolektivu v Bratislavě (Festival Next, Multiplace, Kino Inak, Urbánna Re/Kreácia/Citylab).
V letech 2009 – 2012 působila v Domě umění města Brna jako dramaturgyně doprovodných programů a také spolukurátorka mezinárodního projektu a výstavy REMAKE/REthinking Media Arts in C(K)ollaborative Environments (ve spolupráci s Kateřinou Gatialovou a Slávem Krekovičem) se zaměřením na průkopnická díla mediálního umění středovýchodní Evropy.

V roce 2012 ve spolupráci s architektem Janem Perneckým kurátorovala vítězný projekt Asking Architecture pro Pavilon České a Slovenské republiky na 13. Bienále Architektury v Benátkách – výstava byla realizována s použitím tzv. rozšířené reality.

V letech 2013 – 2014 koordinovala ve spolupráci s umělcem Tomášem Džadoněm největší slovenskou cenu pro mladé výtvarníky Cena Oskára Čepana. S Tomášem Džadoněm spolupracovala i při realizaci jeho sochařského díla Pamätník ľudovej architektúry v Košicích. V roce 2015 spolu s Dušanem Barokem připravila v rámci projektu Mons 2015 – EHMK v Belgii mezinárodní symposium o klasifikaci informačních systémů Ideographies of Knowledge. V letech 2015 – 2016 byla spoluorganizátorkou a dramaturgyní festivalu elektronické hudby Itch My Ha Ha Ha v Brně.

V letech 2014 – 2019 byla ředitelkou nového experimentálního kulturního prostoru PRAHA/Fórum pro architekturu a média, který realizoval spolek 4AM ve spolupráci s Moravskou galerií v Brně. Od roku 2019 je členkou spolku Vašulka Kitchen Brno. Je také statutárkou mezinárodní sítě a festivalu Multiplace.

Na katedře Teorie interaktivních médií na Masarykově Univerzitě v Brně několik let vedla seminář zaměřen na aktivní zkoumání aktuálních tendencí v oblasti mediálního umění a jejich historických souvislostí. Publikuje odborné texty v časopisech Smart Cities, Era21, Art&Antiques, Flash Art, je redaktorkou časopisu pro soudobé umění 3/4.

Je členkou no-input noisové formace Jack Jack, DJského dua Jack Jackson5 a divadelního souboru Láhor/Soundsystem.

EN: https://monoskop.org/Barbora_Šedivá

Kontakt:

babuta[@]34.sk

forum4am[@]gmail.com


Foto: Jiří Hloušek, 13. Bienále Architektury v Benátkách, 2012