Klára Eliášová

Historička architektury a kurátorka

Klára Eliášová (1985) je historička architektury, absolventka Katedry dějin umění Univerzity Palackého v Olomouci, která v současnosti působí jako editorka a odborný garant Zlínského architektonického manuálu. Ve své publikační, přednáškové, organizační a kurátorské činnosti se zaměřuje na problematiku historických průmyslových měst, zejména aktivity firmy Baťa, i poválečnou architekturu a aktuální možnosti její památkové ochrany. Byla součástí mezioborových týmů výzkumných projektů NAKI Panelová sídliště v České republice jako součást městského životního prostředí: Zhodnocení a prezentace jejich obytného potenciálu (texty v publikaci Paneláci 1) Průmyslové město a jeho proměny ve 20. století (spoluautorka katalogu Baťovský domek: mizející prvky zlínské architektury)


Jako průvodkyně ve Vile Tugendhat, průvodkyně architektonických procházek či autorka textů Brněnského a Zlínského architektonického manuálu se aktivně snaží o zprostředkování architektury širší veřejnosti.


Od roku 2012 je členkou spolku 4AM/Fórum pro architekturu a média, v letech 2014–2019 se podílela na fungování a koncepci kulturního prostoru PRAHA v Brně, pro který zároveň vyráběla nanuky.

Žije v Adamově, jehož architektonické zvláštnosti zachycuje na instagramovém profilu @adamovem.

https://zam.zlin.eu/
http://panelaci.cz/stranka/o-projektu
https://www.muni.cz/vyzkum/projekty/33626
https://www.tugendhat.eu/
https://www.bam.brno.cz/
https://nanukypraha.com/
https://www.instagram.com/adamovem/