Private Views: A High-Rise Panorama of Manhattan

Autoři textů: Sara Emilia Bernat, f-architecture, Irena Lehkoživová, Ava Lynam, Peter Noever, Jack Self, Andi Schmied, Michael Sorkin, Samuel Stein, Barbora Špičáková, Anthony Vidler, Sharon Zukin

Grafický design: Tereza Hejmová

Kniha s názvem Private Views: A High-Rise Panorama of Manhattan je projektem maďarské architektky, umělkyně a rezidentky kolektivu 4AM Andi Schmied (více o rezidenci zde). Prezentuje výhledy z 25 nejluxusnějších obytných mrakodrapů na Manhattanu, které Schmied dokumentovala, když se vydávala za maďarskou miliardářku kupující byt.

Navzdory ikonické povaze panoramatu Manhattanu existují pouze čtyři místa, odkud může veřejnost tento pohled zažít, a to za cenu vstupného: Empire State Building, Rockefeller center, ONE World Trade Center a Edge na Hudson Yards. Všechny ostatní pohledy z výšky jsou soukromým privilegiem majitelů těch nejluxusnějších bytů.

Andi Schmied v knize nabízí vhled do tohoto elitního světa, představuje surrealistické strategie přesvědčování realitních makléřů a umožňuje čtenářům obejít vrátné těchto luxusních nemovitostí. Čtenář uvidí západ slunce z Trump Tower, výhled ze soukromého klubu nejvyšší obytné stavby na planetě a ukázky těch nejluxusnějších materiálů, jako je sibiřský mramor používaný na vany s výhledem na Sochu svobody.

Kniha je rozdělena do čtyř hlavních sekcí: rozhovoru s autorkou a jejím alter egem, fiktivní miliardářkou Gabriellou, fotografií nemovitostí a přepisem dialogů s realitními agenty, informativních textů o světě luxusních nemovitostí a autorských esejí. Texty se zabývají mimo jiné historií výhledu, problematikou stínů, které tyto budovy vrhají, tzv. prodejními galeriemi, vybavením bytů a jejich inscenování za účelem prodeje, vzorky těch nejluxusnějších materiálů a mnoha dalšími.

Kniha vychází v anglickém jazyce.

Publikaci je možné objednat na emailu info@vipergallery.org nebo přes http://www.vipergallery.org/blog/post/private-views-nova-kniha-galerie-viper

Formát: 228 stran, pevná vazba se stříbrnou ražbou
Velikost: 31,5 × 23,5 cm
ISBN 978-80-270-8358-9 (1. vydání, 2020)
ISBN 978-80-270-9125-6 (2. vydání, 2021)

Kniha vyšla v rámci aktivit Future Architecture Platform. Vydání podpořili Graham Foundation for Advanced Studies in Fine Arts a Trapéz Gallery.

Více jsme o Andi Schmied a projektu Private views psali zde a zde.


Úryvek z rozhovoru s Táňou Zabloudilovou pro Alarm:

„Většina těch mrakodrapů je prázdná. Realitní agenti byli občas překvapení, že se tam chci opravdu nastěhovat. Staví se, aby si vydělali devlopeři, ale především proto, aby ultrabohatí mohli diverzifikovat svá investiční portfolia. Po poslední ekonomické krizi si uvědomili, že není bezpečné mít své bohatství v akciích, chtěli něco, co má skutečnou hodnotu, aby v případě další krize nezůstali na mizině. A nemovitosti jsou ta nejbezpečnější investice. Jenomže prázdné domy, a obzvlášť tyto supervysoké skleněné věže, mají obrovský negativní dopad na život zbytku obyvatel,“ vysvětluje Schmied. Ta v 25 bytech v horních paterech newyorských mrakodrapů, které navštívila v doprovodu realitních agentů, nafotila kolekci fotek, jež najdete v objemné knize Private Views: High-Rise Panorama of Manhattan, vydané letos pražskou galerií architektury Vi Per.

Kniha je svého druhu antropologickým výzkumem vrstvy newyorských nejbohatších. Kromě fotek v ní totiž najdete i rozhovory s newyorskými realitními agenty, kteří umělkyni považovali za manželku budapešťského obchodníka s uměním a starožitnostmi. Dále publikace obsahuje drobné eseje o architektuře, stavitelství, územním plánování a dalších tématech spojených s manhattanskou „skyline“. Téma prázdných nemovitostí zabírajících klíčové pozemky nejen v centrech světových měst, zatímco stále víc obyvatel pociťuje důsledky krize bydlení a gentrifikace, v knize usazuje do širšího kontextu závěrečná textová část, o kterou se postarali odborníci včetně už zemřelého architekta, urbanisty a spisovatele Michaela Sorkina.