ENZIS: Outdoorový mobiliář ve veřejném prostoru

12.7.2011

Přednáška architektonického ateliéru PRAG /

Ali Seghatoleslami (AT). URBAN DIVAN /

4AM Fórum pro achitekturu a média /

GUERILLA.film /

hudba: Jiří Suchánek

Enzis / outdoorový mobiliář ve veřejném prostoru v kontextu projektu školního kampusu ve Vídni.

V roce 2002 byl ateliér PPAG osloven, aby navrhl mobilář pro nádvoří MuseumsQuartier (MQ) ve Vídni. Tým architektů PPAG vymyslel multifunkční nábytek neobvyklého tvaru z drcené pěny, který byl pojmenován po prokuristce MQ Daniele Enzi. Enzis jsou vyraběny v různých barvách, ve třech velikostech a dají se různě kombinovat na principu skládačky, takže neslouží pouze k sezení a ležení návštěvníků MQ, ale dají se z nich stavět pódia, přehlídková mola či třeba „ledové paláce“, ve kterých se prodává punč. Enzis dnes nejsou jen součástí MQ, ale i řady dalších veřejných prostor a staly se již neodmyslitelným symbolem města Vídně.

Vídeňský architektonický ateliér PPAG, založili roku 1995 Anna Popelka a Georg Poduschka, tým se postupně rozrůstal, např. o architekty Lilli Pschill a Ali Seghatoleslami, takže byl původní název ateliéru PPAG Popelka Poduschka Architekten v roce 2007 zkrácen pouze na PPAG architects ztgmbh. Ateliér se zabývá vším, co něják souvísí s profesí architekta, od návrhu nábytku až po urbanistické projekty. Baví je vymýšlet nové prvky, jež se mohou později stát protoypem pro další projekty. Mají za sebou řadu úspěšných realizací ověnčených různými cenami, viz: http://www.ppag.at

Projekt Urban Divan vznikl jako doprovodná akce bienále Brno Art Open 2011 / Sochy v ulicích Domu umění města Brna ve spolupráci s 4AM Fórum pro architekturu a média. Za laskavé podpory Rakouského kulturního fóra, statutárního města Brna, Ministerstva kultury ČR a Nadace české architektury a Mezinárodního visegrádského fondu.

Nádvoří Domu pánů z Kunštátu:

www.dum-umeni.cz

www.3trojka.cz