KOMPAKTNÍ MĚSTO

2011

19. 3. – 24. 4. 2011

Kurátoři: Jakub Kopec, Szymon Rozwalka, Petra Hlaváčková

1 galerie / 5 výstav / 8 vystavujících / 5 států / 10 přednášek / 5 diskuzí / 5 vernisáží / 4 workshopy / 1 mezinárodní videostream / 3 kurátoři

V dnešním evropském kontextu nejsou patrné potřeby ani ambice zakládat nová města. Města existující prožívají díky regulacím všeho druhu největší změny na svém okraji. Místo intenzivního využití celého města se tak město extenzivně rozrůstá a vyplavuje ven vše, co nevstřebá. Vnitřní město však není hotovou, definitivní strukturou, ale neustále se měnícím organismem, který pro svůj život nové impulsy zevnitř potřebuje. Kompaktní město neznamená vytváření nových hranic, ale otevření se možnosti stavění v již postaveném.
Místo otázky:

Jak navrhnout město?

bychom se měli ptát:

Jak navrhovat ve městě?

nebo:

Jak navrhovat v navrženém?

Výstava Kompaktní město bude interaktivní reakcí na tyto otázky v 359 m³ prostoru brněnské Galerie architektury.
Pět vystavujících, čtyři ze zemí Visegrádské skupiny a jeden z Rakouska, budou formou kontinuálního workshopu tvořit tématické instalace po celou dobu trvání expozice. Každý účastník má k realizaci své instalace celý výstavní sál galerie na dobu jednoho týdne, za asistence studentů účastnících se workshopu. Instalace bude završena prezentací vystavujícího a jeho konfrontací s pozvaným přednášejícím. Předpokladem každé instalace je sdílení výstavního sálu s ostatními a aditivní koncepce expozice. Výstava je ve své podstatě neukončeným experimentem, stejně jako samotné město.
Po brněnské instalaci bude Kompaktní město převezeno do forum experimentelle architektur ve Vídni. Zde se také během brněnské výstavy formou projekce z okna f.e.a. na nádvoří v Museumsquartier objeví každá nová fáze instalace.

Termíny vernisáží/prezentací vystavujících:

SO 19. 3. 2011, 18:00Peter Stec/SK
SO 26. 3. 2011, 18:00Pavel Hnilička, Ida Čapounová, Jan Pfeiffer/CZ
SO 2. 4. 2011, 18:00Levente Polyák/HU
SO 9. 4. 2011, 18:00Gabu Heindl/AT
SO 16. 4. 2011, 18:00Pawel Wachnicki, Aleksandra Wachnicka/PL

Vyzvaní přednášející v rámci prezentací:

Ján Pernecký/SK, Imro Vaško/SK, Sabine Müller/DE, Petr Hurník/CZ, Tomáš Pejpek/CZ a další


KOMPAKTNÍ MĚSTO (Vyd. 4AM, z.s.)
Kniha je sborníkem textů k výstavě Kompaktní město konané 19. 3. – 24. 4. 2011 ve 4AM/Galerii architektury v Brně. 

Kromě příspěvků zúčastněných vystavujících a přednášejících prezentuje také dosud nezveřejněný text Tomáše Valeny a komentáře kurátorů.

Více info: https://forum4am.cz/index.php/2011/06/01/kompaktni-mesto/