6. 08. 2024

Viola Hertelová – Construct On Site

4AM


Construct On Site


Konstruujeme urbánní krajinu my, její rezidenti, uživatelé či projektanti nebo prostor města konstruuje, utváří a transformuje naopak nás samé?

Vizuálně-dokumentární sonda Construct On Site mapuje skrze sérii nalezených výjevů z prostředí městských stavenišť a provizorií body zlomu, kde rozrušená celistvost urbánních struktur odhaluje až paradoxní křehkost svých vlastních základů. Juxtapozice sesbíraných – zdánlivě banálních – objektů a fragmentů městských scenérií přivádí naši pozornost k anomáliím, jejichž výklad, ač ponechán úsudku diváka, nenápadně směřuje ke společenské otázce. Fotografický soubor tak tímto způsobem vznáší nikoliv pouhé konstatování (ne)stálosti soudobých urbanit, nýbrž nabízí širší úvahu nad tím, odkud dnes „řád města“ vyvěrá.

Soubor fotografií vychází v rámci projektu Urban Energies zaměřeného na fotografickou interpretaci městského prostoru a navazuje na stejnojmenný mezioborový workshop, který se uskutečnil pod vedením Zary Pfeiffer, Violy Hertelové a Jana Vranovského v Brně na jaře 2024.

Viola Hertelová (1996) vystudovala architekturu (FA VUT, Brno) i fotografii (ITF SLU, Opava) a na hranici obou oborů se dlouhodobě věnuje převážně kritickým polohám obrazového dokumentu. Ve svých volných souborech (Blank Cities, Urban Voids), které byly vystaveny také mezinárodně (Rovinj, Gröninger), ohledává převážně veřejné prostory soudobých měst. Její snímky architektury se objevily v magazínech Dolce Vita, Dezeen či Archdaily. V roce 2024 obdržela titul Osobnost české fotografie do 30 let. Aktuálně téma vizuální architektonické interpretace uchopuje komplexněji v teoretickém PhD výzkumu. Viola je členkou kolektivu 4AM a kurátorsky se podílí také na tvorbě českého časopisu FOTO.


Projekt vznikl za finanční podpory statutárního města Brna, Státního fondu kultury ČR a Ministerstva kultury ČR.