Andi Schmied – Private Views (Video, 2021)

Private Views: A High-rise Panorama of Manhattan je uměleckým projektem Andi Schmied. Zabývá se výhledy z 25 nejluxusnějších obytných mrakodrapů na Manhattanu, které Schmied dokumentovala, když se vydávala za maďarskou miliardářku kupující byt.

„Všichni toužíme vidět Manhattan z výšky, ale jen málokdo to může udělat z vlastního obývacího pokoje. Video Private Views chce uspokojit naši neutuchající zvědavost jaký vlastně je ten skrytý elitní svět, pozorovatelný pouze zvenčí nebo z předražené vyhlídky plné turistů.“

Když se umělkyně Andi Schmied vydávala za maďarskou miliardářku hledající byt, podařilo se jí zdokumentovat ty nejexkluzivnější výškové nemovitosti Manhattanu. Po dobu trvání projektu se stala fiktivní osobností: Gabriellou, matkou malého dítěte a manželkou obchodníka se starožitnostmi. Oblékala se jako Gabriella, jednala jako Gabriella a připravovala se na stěhování své rodiny na Manhattan.

Andi Schmied je maďarská umělkyně a architektka. Ve svých instalacích, videiích a printech pracuje s architektonickým utvářením sociálního prostoru. V rámci svých výstav a performancí využívá své předchozí znalosti z oblasti architektury a průmyslu a vytváří tak site-specific prostředí, kombinující fyzikální a audio-vizuální konstrukty. Odhaluje tak neočekávané lidské chování a městské anomálie – místa, která z rozdílných důvodů nejsou z hlediska konvenčního pohledu logická, ale přesto zůstávají součástí vzhledu města. Tato místa se oblast od oblasti mění – ať už se jedná o Jing Jin City, utopistickou architekturu Noguchi Town nebo „spaces of privilege/privilegovaná místa“ (Private Views).

Kniha Soukromé pohledy. Výškové panorama Manhattanuz (nakladatelství VI PER Gallery) vyhrála Nejkrásnější českou knihu roku 2020 v kategorii Umění. 

Od října do prosince 2018 byla Andi Schmied rezidentkou kolektivu 4AM v kulturním prostoru Praha v Brně.

http://andischmied.com/