Šárka Svobodová

Historička architektury a kurátorka

Šárka Svobodová je historička architektury, kurátorka a zakládající členka 4AM/Fóra pro architekturu a média. Věnuje se kurátorským projektům a publikuje odborné texty zaměřené zejména na architekturu druhé poloviny 20. století.

Během svého působení v Domě umění města Brna participovala na projektu BAM Brněnský architektonický manuál. Pedagogické činnosti se věnovala na Masarykově univerzitě v Brně, Fakultě architektury a Fakultě výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně. V rámci svého postgraduálního studia uspořádala výstavu a následně publikovala knihu Nechtěné dědictví. Architekt Jan Dvořák 1925-1998 pro Muzeum města Brna na hradě Špilberku a ve vile Tugendhat.

V rámci kolektivu 4AM se v Galerii architektury, bývalém nákladovém nádraží Rosická i v kulturním  prostoru  PRAHA podílela na řadě projektů.  Mimo jiné uspořádala spolu s architektem Jaroslavem Sedlákem řadu odborných přednášek, diskuzí a komentovaných procházek zaměřených na architekturu minulého politického režimu  – na toto téma společně kurátorovali i číslo časopisu ERA 21nazvané Výpadek paměti (3/2017). Ve spolupráci s architektkou, kritičkou a teoretičkou architektury Máriou Topolčanskou  iniciovala a realizovala diskuzní formát VISITING  EDITORS a VISITING PLANNERS.

V současné chvíli je společně se socioložkou Gaby Khazalovou autorkou a koordinátorkou nového projektu nazvaného MĚSTO/Fórum pro snesitelnější každodennost.

Kontakt:

sarka-svobodova[@]centrum.cz

forum4am@gmail.com

Foto: Matěj Sýkora, PRAHA/Fórum pro architekturu a média