Zabij svého Fuchse: Psychoanalýza současné brněnské architektury

2012

17. 12. 2011 – 24. 2. 2012

Kurátorka: Petra Hlaváčková

Videorozhovory: Markéta Veselá, Svatopluk Sládeček, Ladislav Kuba, Tomáš Pilař, Antonín Novák, Petr Valenta, Zdeněk Fránek

Architektonické řešení: Brno: Peter Stec, Lipsko: Ondřej Synek, Jan Vlach

Výstava Zabij svého Fuchse měla za cíl prozkoumat, jakým způsobem se pět vybraných brněnských tvůrců vyrovnává se svými vzory a jaké principy se projevují v jejich tvorbě. Šlo o hledání inspirací a blízkých osobností učitelů, na vztah k historii a teorii architektury, na vnímání vlastních staveb a jejich budoucnosti, na proces tvorby a definování důležitých architektonických kvalit. Otázky se zde netýkaly realizovaných děl, ale spíše důležitých životních momentů a vědomé náklonnosti k jiným architektonickým či uměleckým vzorům. O tom, jak konkrétně se tyto vazby projevují, mohly svědčit použité záběry staveb prolínající se s výpověďmi architektů a také autorské instalace v jednotlivých „svatyních“ tvořících výstavní prostory, které byly zasvěceny důležitým momentům tvorby každého architekta.

Výstava byla v roce 2012 pod názvem KILL YOUR IDOL: Psychoanalysis of Contemporary Architecture of the City of Brno uvedena jako součást instalace v pavilonu České a Slovenské republiky na 13. bienále architektury v Benátkách a v roce 2013 byla prezentována ve výstavním prostoru Kunstverein v Lipsku.