Zdi, sokly, makety, kódy – 4AM & Martin a Miloš ZET

Zdi, sokly, makety, kódy (červen 2019 – duben 2020) je název archivního a terénního výzkumu kolektivu 4AM, jehož předmětem je umělecká tvorba dvou autorů – sochaře Miloše Zeta a jeho syna, konceptuálního umělce Martina Zeta. Kromě figurativní polohy je významná část díla Miloše Zeta spjata s architektonickými a urbanistickými projekty 60. a 70. let. minulého století. Sídliště Pankrác, stanice metra Opatov, hotel Praha a další lokality jsou příležitostmi k reinterpretaci a rekontextualizaci autorských děl i jejich současného stavu. 

Zatímco Martin Zet se v rámci tohoto tématu pouští do velkorysého výstavního a knižního projektu ve spolupráci s Domem umění města Brna, kurátorský kolektiv 4AM se zaměřil na terénní sondu a ke spolupráci přizval audiovizuálního umělce Michala Kinernaye s jeho dílem Datové tkaniny.

Jejich vizuální intepretace díla Miloše Zeta se stala součástí knižního projektu Sochař Miloš Zet – Zdi, sokly a makety, a díky přenesení do online prostoru se kódy Zetovy tvorby stávají i součástí digitálního světa, přístupné všem – s dosahem sítě. 

Aktualizované datové otisky, které vznikají časosběrnou technikou, bude možné průběžně sledovat na webstránce projektu: https://www.forum4am.cz/zet

Foto: Archiv 4AM